Psoriatická artritida

Admin, 9. 8. 2021

Psoriatická artritida

Zbystřete pokud trpíte lupénkou a zároveň vás bolí klouby nebo záda!Máte kožní nebo nehtovou formu lupénky a bolí vás klouby nebo záda? Zbystřete! Tyto dva problémy spolu mohou souviset. Můžete totiž trpět takzvanou psoriatickou artritidou.

Chronický zánět kloubů a páteře je jednou z nejčastějších komplikací lupénky. Někdy přichází dříve, než se lupénka projeví na kůži, ale zpravidla zůstává navždy. K jejímu vzniku dochází, když lupénka postihne i klouby nebo páteř.

Psoriatická artritida bývá nejvýraznější na páteři, pánvi a velkých kloubech, zejména kyčelních, kolenních a ramenních.
Může ale postihnout kterýkoli kloub v těle, a u některých pacientů dokonce převažuje postižení v okrajových částech těla – drobných kloubech rukou nebo nohou.

Dochází při ní k zánětu kloubních pouzder, zmnožení kloubní tekutiny a zánětem drážděná kost se začne rozpouštět, především v blízkosti úponů šlach a vazů.
Právě záněty úponů jsou při psoriatické artritidě zcela typické a někdy jsou bolestivější než samotné klouby. Moderní výzkum ukazuje, že úpon je funkční orgán.
Zánět spojený s lupénkou přitom zákeřně postihuje všechny části úponu.Může dojít k jejich narušení i k úplnému utržení šlachy. Pohybové postižení plynoucí z kloubních
deformit a utržených šlach si jistě dovedete představit.

Postižení páteře je velmi podobné Bechtěrevově chorobě, která ale postupuje zdola nahoru a dochází při ní k častým přemostěním meziobratlových prostor.
Psoriatická spondylartritida (zánět páteře spojený s lupénkou) si vybírá různé úseky páteře a přemostění u ní nejsou tak častá.
Společné mají tyto dvě nemoci jen to, že při nich nejvíce trpí křížokyčelní klouby (skloubení mezi křížovou kostí, která je předposledním úsekem páteře, a křídly pánevní kosti).
Vlivem zánětu dochází v kloubech k destrukci kloubní chrupavky a přiléhající kosti a v nejtěžších případech může dojít k úplnému srůstu a vymizení těchto kloubů.

Tyto změny se začnou rozvíjet už několik měsíců po začátku nemoci.
Rychlost jejich dalšího postupu je individuální, ale obecně platí, že je potřeba začít léčbu co nejdříve. V kloubech se totiž uskutečňují nevratné změny a
léčba je už nedokáže vzít zpět. Může jen zabránit dalšímu zhoršování potíží.

Proto pokud máte bolesti kloubů nebo páteře a k tomu lupénku, neváhejte navštívit lékaře a své potíže s ním zkonzultovat.
V úspěšnosti léčby se totiž jedná o závod s časem.

Další články

E-shop

  • Doprava zdarma
    při nákupu nad 1 200 Kč.
    Po celé ČR od 129 Kč.
Nakupovat

Anketa

Jste ochotni kvůli příspěvku na léčbu lupénky změnit svou zdravotní pojišťovnu?

Zapojte se do naší ankety, ať máme dostatek argumentů pro vyjednávání se zdravotními pojišťovnami. Snažíme se pro Vás vyjednat co nejvyšší příspěvky od zdravotní pojišťovny na léčbu Vaší nemoci. Čím více se Vás do ankety zapojí, tím pro nás bude vyjednávání jednodušší. Děkujeme. Tým prolupenku.cz.