Co je lupénka?

Admin, 12. 2. 2021

Lupenka je odborně nazývaná psoriáza. Je to jedno z nejčastějších kožních onemocnění - takzvaně autoimunitivních. K jejím nejznámějším příznakům patří porucha rohovatění kůže, která se projevuje vznikem ztluštělých oblastí zanícené červené kůže, pokryté obvykle stříbřitými šupinami.Nejčastěji v oblasti dlaní,loktů, na chodidlech nebo na vlasové pokožce. Lupenka na rozdíl od ekzému nevyvolává tak výrazné svědění. Bohužel postižená oblast lidského těla může být tak rozsáhlá, že vyvolává výrazné fyzické potíže i sociální handicap nemocných lidí.

Při výzkumech vědci zjistili, že dochází v některých postižených rodinách k opakovanému výskytu. Stejným dílem jsou postihováni muži i ženy. Lupenka se objevuje nejčastěji ve věku mezi 10 a 30 lety. Ovšem mohou se vyskytnout jak případy lupenky u kojenců, tak u seniorů. Základní poruchou, která charakterizuje lupénku, je zhruba desetkrát rychlejší produkce nových kožních buněk než za obvyklých okolností.


Jako důsledek této poruchy nastává hromadění těchto buněk a vznik charakteristických oblastí, pokrytých odumřelou, odlupující se kůží. Lupenka se obvykle opakuje v atak-ách s různým stupněm závažnosti. Tyto ataky může vyvolávat řada příčin, jako je například stres, poškození kůže nebo somatické onemocnění. Kožní projevy této nemoci jsou doprovázeny také bolestivými otoky a ztuhnutím kloubů, což může přispívat k celkové invaliditě pacienta. Mírné formy se léčí přiměřeným opalováním nebo fototerapií ve formě ultrafialového záření. Středně těžké formy se léčí léky obsahujícími uhelný dehet. K dalším metodám ,které přispívají k zlepšení, patří pravidelná detoxikace organismu a také změna životního stylu. Což zahrnuje pobyt na slunci, příjem kvalitní a průmyslově nezpracoavné stravy. Také pobyty u moře zlepšují projevy na kůži.

Bohužel u většiny nemocných jde o dlouhodobé onemocnění, jehož příznaky lze úspěšně při jednotlivých atak-ách zmírňovat, ale prozatím trvalé vyléčení není možné. Naše výrobky Huminotherapy jsou určeny jak k zevní aplikaci na podrážděnou pokožku s nadměrným výskytem kožních šupin a suchých a drsných okrsků v případech psoriázy, seboritického a atopického ekzému a podobně. Tak i k vnitřnímu užití ve formě tablet, které detoxikují organismus.

 

Další články

E-shop

  • Doprava zdarma
    při nákupu nad 1 200 Kč.
    Po celé ČR od 129 Kč.
Nakupovat

Anketa

Jste ochotni kvůli příspěvku na léčbu lupénky změnit svou zdravotní pojišťovnu?

Zapojte se do naší ankety, ať máme dostatek argumentů pro vyjednávání se zdravotními pojišťovnami. Snažíme se pro Vás vyjednat co nejvyšší příspěvky od zdravotní pojišťovny na léčbu Vaší nemoci. Čím více se Vás do ankety zapojí, tím pro nás bude vyjednávání jednodušší. Děkujeme. Tým prolupenku.cz.