Alternativní léčba pro uvědomělé

Admin, 16. 2. 2021

 

Alternativní léčba pro uvědomnělé

Lupénka z pohledu tradiční čínské medicíny

V dnešní době se vyskytuje, více než kdy dříve, spousta různých ekzémů, lupénky, akné, kopřivek apod. Je to dáno celkovým hektickým stylem života a životosprávou.


Důsledkem této naší nezdravé životosprávy je vnitřní "přehřátí", kdy se to určitým způsobem
v nás "vaří" a pomocí ventilu (kůže) vypouští ven, podobně jako když přehřátý papiňák si občas vypustí páru (akutní kožní výsevy) nebo sice slabě, ale zato permanentně upouští přetlakové horko s párou (chronické kožní potíže). Však také ne nadarmo se ve staré řečtině ekzém vyjádří slovem "vařit" a v čínské medicíně pak zase výrazem "vlhká výpusť". Obojí tak trefně vystihuje podstatu kožních problémů. Obzvláště pak strava a stres jsou v hlavní roli kožních viníků.

Strava by měla býti kvalitní, střídmá, pestrá a pravidelná.Po konzumaci smažených, tučných, grilovaných a ostře kořeněných jídel z veřejných vývařoven a rychlých občerstvení dochází často ke vzniku tzv. vlhka a horka v našem organizmu, tedy jakéhosi kompostu, jenž je častým základním stavebním kamenem mnoha dnešních nemocí, a to nejen kožních. Horko způsobuje záněty a zarudnutí kůže, vlhko zase vystouplé kožní pupeny a mokvání kůže. Podobně ze stravy (ale i z léků) vniká do našeho organismu tzv. horký toxin , který se projevuje na kůži puchýři se žlutým lepkavým mokváním připomínajícím med. Rovněž cukr v jakékoliv podobě (obzvláště pak koncentrovaný "skrytý" cukr, obsažený hlavně ve spoustě nápojů a v pečivu) jen přilévá olej do našeho tak již přehřátého organismu.

Stres je dalším velkým protihráčem – a jak nás trápí. Každá emoční nerovnováha se totiž vždy časem přemění na horko , které se skrytě usídlí do nejhlubších vrstev výživy a krve, a později zapříčiňuje i vznik kožních nemocí. Toto skryté horko navíc může generovat i vznik tzv. vnitřního větru , jenž způsobuje ono pověstné svědění, kdybychom si doslova sedřeli kůži zaživa, až by jeden vylítl z kůže. Kdo to nezažil na vlastní kůži, o nic nepřišel. Ale když už se necítíme ve své kůži a rozhodli jste se s tím něco udělat, tak se jen tak nezalekněte následujících doporučení a pojďte s kůží na trh.

Největším hříšníkem a tvůrcem vlhka a horka v dnešní době je cukr, a to v jakékoliv podobě. Tedy i hnědý cukr, který je sice nerafinovaný, což znamená, že obsahuje více minerálů a stopových prvků, ale pořád je to disacharid (řepný cukr sacharosa), který se štěpí na 2 monosacharidy-glukózu (hroznový cukr) a fruktózu (ovocný cukr). Glukóza se po nasycení buněk ukládá na zásobní glykogen, a fruktóza, když je v nadbytku, se ukládá přímo do jater v podobě zásobních tuků a náš organismus vesele bobtná… Aniž si to uvědomujeme, cukry jsou v řadě potravin a nápojů, a to nejen v cukrovinkách, ale kupř. i v pečivu. Obzvláště v nápojích jsou cukry ve značné koncentraci! Vadí jak hroznový cukr glukóza (obsažená kupř. i v medu), tak i ovocný cukr fruktóza, tedy i ovocné džusy.

Mléko a mléčné výrobky z pasterizovaného kravského mléka se při kožních potížích doporučují vysadit. Vadí právě pasterizace (a sterilizace, homogenizace, emulgace a aromatizace), což je pro náš organismus nepřirozená a těžce stravitelná strava, způsobující v konečném důsledku opět vlhko a horko. Lze však používat mléko kozí a ovčí, stejně tak v přiměřeném množství i kravské mléko, ale nepasterizované (tj. přímo od domácího zdroje, buď od krávy či tzv. z kontejneru). Nemusíme se obávat nedostatku vápníku, neb živočišný vápník z pasterizovaných výrobků se stejně špatně vstřebává a lze ho nahradit dostatečným přísunem rostlinného vápníku ze zelené zeleniny, obzvláště pak luštěnin, kapusty, salátu apod.

Absolutně nevhodná je černá káva a ostrá pálivá koření (pepř, čili, sušený zázvor, hřebíček), stejně tak i grilované, smažené a tučné pokrmy. Rovněž jakýkoliv alkohol přilévá olej do ohně a vždy zvyšuje vnitřní, v našem případě už tak dost vysokou horkost. Nejméně zahřívá pivo (když už, tak nepasterizované, z tanku), a nejvíce tvrdý alkohol. Naopak ochlazuje zelený čaj, který se doporučuje nejen u kožních potíží v průběhu dne popíjet vlažný

Pečivo, chléb a těstoviny je dobré jíst omezeně, hlavně kvůli lepku a kvasnicím, jež "nabobtnávají" již vzniklé vlhko a horko k ještě většímu kvasu. Když už, pak žitné chleby (nejlépe kváskové) a celozrnné bezvaječné těstoviny z amarantu, kukuřice, stejně tak velice vhodná je celozrnná rýže a polenta. Uzeniny, konzervy, fast foody (hamburgery) jsou rovněž zahřívající a silně se při těchto potížích nedoporučují, stejně tak jako červená masa (hlavně jehněčí, zvěřina a hovězí).

Zdá se vám, že po vyřazení těchto potravin a nápojů se váš jídelníček scvrkl leda tak na "suchou vodu"? Tak to v žádném případě! V záloze je spousta dalších dobrot, někdy dosud nepoznaných, jako jsou bílé ryby, domácí havěť (králíci, drůbež), nepřeberné množství zelené zeleniny, luštěnin, rýže, polenty, sóji (tofu, tempehu apod.).Stravovací návyky výrazně ovlivňují fungování těla a léčba jídlem dokáže zdraví ovlivnit v mnoha oblastech a ne jen při potížích s lupénkou a kožními projevy.

Více informací a odpovědí můžete také nalézt na tomto videu:

https://www.youtube.com/watch?v=_EGwFsLHzSE Léčba jídlem

https://www.youtube.com/watch?v=6pcAdz00hsg&t=3210s Pust, jako cesta k uzdravení

Další články

E-shop

  • Doprava zdarma
    při nákupu nad 1 200 Kč.
    Po celé ČR od 129 Kč.
Nakupovat

Anketa

Jste ochotni kvůli příspěvku na léčbu lupénky změnit svou zdravotní pojišťovnu?

Zapojte se do naší ankety, ať máme dostatek argumentů pro vyjednávání se zdravotními pojišťovnami. Snažíme se pro Vás vyjednat co nejvyšší příspěvky od zdravotní pojišťovny na léčbu Vaší nemoci. Čím více se Vás do ankety zapojí, tím pro nás bude vyjednávání jednodušší. Děkujeme. Tým prolupenku.cz.