Lupénka není nemoc špíny, ale špatné imunity

Admin, 14. 11. 2016

Onemocnění kůže zvané lupénka neboli psoriáza postihuje téměř půl milionů lidí v České republice. Procento postižené populace však neustále stoupá, což souvisí se současnými trendy životního stylu a se stresem. Je důležité bojovat proti této chorobě, kterou WHO oficiálně kvalifikovalo jako „závažnou nemoc“. Ta způsobuje postiženým značnou psychosociální zátěž.

 

„Je třeba zdůrazňovat, aby lidé věděli, že lupénka není infekční onemocnění, nemohu se jím tedy nakazit. Je důležité pomáhat zvládat psychickou stránku této choroby,“ říká prof. MUDr. Jana Hercogová, CSc, předsedkyně České dermatologické společnosti, a dodává: „Procento postižené populace stoupá. U nás to jsou přibližně 3-4 % lidí.“

 

Lupénka je ve své podstatě poruchou imunitního systému. „Přirozený proces rohovění kůže je u psoriatiků sedmkrát rychlejší než u zdravých lidí, proto vznikají na povrchu těla pacientů šupinatá ložiska. Onemocnění se nedá vyléčit, ale dají se úspěšně mírnit jeho projevy,“ uvedla MUDr. Anna Jiráková,Ph.D., lékařka dermatovenerologické kliniky 2.LF.UK Nemocnice na Bulovce.

 

„Různými formami lupénky trpí v České republice zhruba půl milionu lidí a jejich počet neustále roste. S velkým množstvím pacientů jsme v kontaktu a díky tomu také víme, že zdaleka nejhorší na celé chorobě je psychická stránka věci. Lidé s lupénkou bývají často vyčlenění ze společnosti. Špatně se jim navazují vztahy, nemohou sehnat zaměstnání,“ říká Aleš Cafourek, specialista na lupénku, a dodává: „Mezi lupénkáři se středně těžkou a těžkou lupénkou nalezneme 24 % osob trpících depresí, oproti tomu ve zdravé populaci je to necelých 7 %, a 5 % osob s psoriázou přiznalo, že vážně uvažuje o sebevraždě. Osobně proto považuji za nezbytné, aby se šířila osvěta o této chorobě.“ Nejčastějším způsobem léčby lupénky neboli psoriázy jsou kortikoidové masti. Jenže kortikosteroidy jsou syntetické chemické látky, které mají řadu vedlejších účinků. U dětí mohou způsobovat zpomalení růstu a u dospělých zvyšují krevní tlak. Nevhodné jsou pro těhotné ženy. Při dlouhodobém lokálním aplikování na stejné místo způsobuje navíc ztenčení kůže.

Další články

E-shop

  • Doprava zdarma
    při nákupu nad 1 200 Kč.
    Po celé ČR od 129 Kč.
Nakupovat

Anketa

Jste ochotni kvůli příspěvku na léčbu lupénky změnit svou zdravotní pojišťovnu?

Zapojte se do naší ankety, ať máme dostatek argumentů pro vyjednávání se zdravotními pojišťovnami. Snažíme se pro Vás vyjednat co nejvyšší příspěvky od zdravotní pojišťovny na léčbu Vaší nemoci. Čím více se Vás do ankety zapojí, tím pro nás bude vyjednávání jednodušší. Děkujeme. Tým prolupenku.cz.